Χρήσιμες συμβουλές για την αισθητικοκινητική ανάπτυξη του παιδιού



γράφει η Αναστασία Λύκουρα σχολική ψυχολόγος- ειδική παιδαγωγός (ΜΑ) -οικογενειακή συστημική θεραπεύτρια.


Βοηθήστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού

Μια καλή σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλά στα παιδιά ειδικά όταν στεφθεί με επιτυχία. Οι δάσκαλοι έχουν παρατηρήσει τη θετική επίδραση της σωματικής άσκησης στους μαθητές. Μετά την ώρα της γυμναστικής τα περισσότερα παιδιά είναι πίο «έτοιμα για δράση», πιο ομιλητικά και συγκεντρωμένα στα μαθήματά τους.

Συνήθως όμως τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς, ακούν περισσότερη κριτική παρά θετικά σχόλια.Οι γονείς και οι δάσκαλοι τους λένε τι έκαναν λάθος ή ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Πολλά από αυτά επειδή «νιώθουν την αποτυχία», σκέφτονται ότι δεν είναι άξια. Αυτό οδηγεί στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται και τελικά να αποφεύγουν τις δραστηριότητες, να ματαιώνονται και να τα παρατάνε.

Τα λάθη είναι μέρος της μάθησης.

 Οι γονείς και οι δάσκαλοι,για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να είναι επιτυχημένα, πρέπει να είναι ρεαλίστές, να αναγνωρίζουν ότιλάθη συμβαίνουν και να περνάει από το μυαλό τους ότι μπορεί το παιδί να αποτύχει όταν δοκιμάζει μία καινούργια δραστηριότητα. Να επιτρέπετε στα παιδιά να πειραματίζονται με ένα νέο στόχο, πριν σχολιάσετε ο,τιδήποτε για την επίδοσή τους. Εάν επιμένετε να διακόπτετε τις προσπάθειες τους σε μία νέα δραστηριότητα με διορθώσεις και σχόλια, αμέσως θα επιβεβαιώσετε τους φόβους τους «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά».

Θυμηθείτε, η εξάσκηση είναι αυτή που δυναμώνει τα νευρολογικά μονοπάτια,έτσι ώστε οι κινητικές ικανότητες να γίνουν αυτόματες. Το παιδί μπορεί να επιτύχει σε μία νέα δραστηριότητα την προκειμένη στιγμή, μην υποθέσετε όμως ότι θα επιτύχει και την επόμενη φορά.

 Αποφύγετε να ξεκινήσετε την επόμενη δραστηριότητα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αντ’αυτού ξεκινήστε μια δραστηριότητα στο ίδιο επίπεδο με αυτή που κατάφερε το παιδί.

Δώστε του συγκεκριμένη επανατροφοδότηση σχετικά με τη συμπεριφορά του. Πείτε τους τι να κάνουν και όχι τι να μην κάνουν. Όταν λέτε «αυτό το έκανες καλά» σιγουρευτείτε ότι έχουν κατάλαβει ποιο είναι «αυτό». Εάν π.χ ένα παιδί δεν καταφέρνει να πιάσει μια μπάλα, δώστε του και λεκτικές και απτικές οδηγίες.

Δείξτε πώς να το κάνει.

 Πείτε πώς να κινήσει τα χέρια του, ή υπενθυμίστε του να κοιτάει συνέχεια τη μπάλα. Προπαθήστε να μη μιλάτε όσο εκτελεί τη δραστηριότητα γιατί η φωνή σας μπορεί να το αποσπάσει. Μπορεί επίσης να μην την κάνει ακριβώς έτσι όπως την είχατε σχεδιάσει. Εάν όμως εκπληρώνει τον τελικό στόχο, τότε αποφύγετε να τα διακόψετε. Θυμηθείτε ΓΙΑΤΙ επιλέξατε αυτή τη δραστηριότητα. Πέτυχε τον τελικό στόχο; Είναι ασφαλής ο τρόπος;

Εάν θέλετε να ενισχύσετε τη σωματογνωσία του με το να πηδάει σε ένα τραμπολίνο και εκείνο στέκεται μέσα σε ένα στεφάνι και πήδάεισε κύκλους, ο στόχος πάλι εκπληρώνεται αλλά με διαφορετικό τρόπο. Αφήστε το να συνεχίσει έτσι ή προτείνετε να σκεφτεί πώς μπορεί ναπηδάει σε κύκλους πάνω στο τραμπολίνο.
Η επιτυχία επίσης εξαρτάται από την επιλογή του σωστού εξοπλισμού. Διελέγετε υλικό που να ταιριάζει στο μέγεθος και τις ικανότητες του παιδιού. Η συχνή χρήση λάθος εξοπλισμού, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη ικανοτήτων με λάθος τρόπο, εξαιτίας των προσαρμογών που πρέπει να κάνει το σώμα του για να αντέξει π.χ ένα επιπλέον βάρος.

Όταν ένα παιδί επιτύχει το στόχο του, κάντε το να νιώσει νικητής. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να μην αναγνωρίζουν τις επιτυχίες τους εάν δεν τους το πούμε. Να ενισχύετε την επιτυχία με το να τους λέτε πόσο έχουν βελτιωθεί και ότι είστε περήφανοι για αυτά. Τονίστε πόσο καλά πρέπει να νιώθουν με την επιτυχία τους ρωτώντας τα «Πώς ένιωσες που χτύπησες την μπάλα για πρώτη φορά;» ή «Πώς ένιωσες που τελείωσες τις εργασίες σου στην ώρα τους;»

Το να μάθει κάποιος να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του και να αποκτά θάρρος να δοκιμάζει μετέπειτα νέες προκλήσεις.

Πηγή: Physical Activities for improving children’s learning and behaviour,, A guide to sensory motor development.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...