10 Συμβουλές για γονείς για τα διαδικτυακά παιχνίδια


1.Ενημερωθείτε. Είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τους χαρακτηρισμούς των παιχνιδιών και τις δηλώσεις απορρήτου και να ελέγξτε τους όρους αποδεκτής χρήσης της κάθε διαδικτυακής τοποθεσίας παιχνιδιού.

2.Παρατηρήστε. Παρακολουθήστε τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σας, αλλά και με ποιους τα παίζουν. Τοποθετήστε τον υπολογιστή ή την κονσόλα του παιχνιδιού (π.χ. Playstation) σε ένα σημείο από το οποίο να μπορείτε να παρακολουθείτε εύκολα και προσέξτε το είδος των παιχνιδιών που επιλέγουν να παίζουν.

3.Δεν είναι συνετό να δίνετε σε κάποιον τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχετε στο Διαδίκτυο (Γνωρίζετε ότι έχουν τη δυνατότητα να προφασιστούν ότι είστε εσείς ή να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά σας;).

4.Ορίστε κανόνες. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει προτού τα παιδιά συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Φροντίσετε με κάθε τρόπο να βεβαιωθείτε ότι έχουν καταλάβει από πριν τους κανόνες, οπότε γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφέρνονται. Στους συνηθέστερους κανόνες συγκαταλέγονται ο περιορισμός του χρόνου παιχνιδιού, το παιχνίδι με φίλους εκτός Διαδικτύου μόνο, να μην συνομιλούν ποτέ με αγνώστους και να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία, όπως το πραγματικό τους όνομα και τον τόπο διαμονής τους.

5.Παρακολουθήστε τις συνομιλίες και τα μηνύματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης χρησιμοποιεί ακατάλληλη γλώσσα, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας το πει και ίσως εσείς μπορέσετε να εντοπίσετε το όνομα του υβριστή από τον κατάλογο των παικτών, ώστε να τον αναφέρετε στους διαχειριστές του παιχνιδιού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλίας ή γραπτά. Ελέγξτε ακόμη την τοποθεσία του παιχνιδιού για περισσότερες πληροφορίες.

6.Εξασφαλίστε το απόρρητο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβουλέψτε και να πείσετε τα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ τα προσωπικά τους δεδομένα (π.χ. το όνομά τους, την ηλικία τους, το φύλο ή τη διεύθυνση του σπιτιού τους), και τις φωτογραφίες τους σε κανέναν και πάνω απ' όλα να μην επιτρέψουν καμία συνάντηση με κάποιον άγνωστο, όταν επικοινωνούν με διαδικτυακές συνομιλίες. Βεβαιωθείτε με κάθε τρόπο ότι θα σας ειδοποιήσουν αμέσως μόλις κάποιος τους ζητήσει τα παραπάνω στοιχεία.

7.Χρησιμοποιήστε την φωνητική συνομιλία με σύνεση. Ορισμένα παιχνίδια επιτρέπουν τη χρήση ακουστικών και μικροφώνου για φωνητική συνομιλία με άλλους παίκτες (αυτό βέβαια δεν συνιστάται για μικρά παιδιά). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη λειτουργία, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του υπολογιστή ή της κονσόλας παιχνιδιού. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι  η τεχνολογική πρακτική, με την οποία επιτυγχάνεται η κάλυψη της πραγματικής φωνής του παιδιού, διατίθεται πλέον στους περισσότερους υπολογιστές και τις κονσόλες παιχνιδιών. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι και οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα παραμόρφωσης της φωνής και φυσικά ότι ο καθένας δεν είναι απαραίτητα αυτός που λέει πως είναι.

8.Προσέξτε τους ενοχλητικούς του Διαδικτύου. Πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας πώς να αντιμετωπίζουν τους ενοχλητικούς που παρουσιάζονται πολύ συχνά στα διαδικτυακά παιχνίδια, γνωστούς και ως «παρενοχλητές».

9.Μάθετε στα παιδία σας να φέρονται με ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να περάσετε στα παιδιά σας το μήνυμα πώς, εάν δεν νοιώσουν άνετα με οτιδήποτε συμβεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι αμέσως και να σας ενημερώσουν γρήγορα ώστε, εάν είναι απαραίτητο, να καταγράψετε και να αναφέρετε το γεγονός.

10.Συμμετέχετε. Ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους για να παίξουν τα παιδιά σας παιχνίδια στο Διαδίκτυο είναι να συμμετέχετε μαζί τους. Ίσως αυτό βέβαια να είναι το τελευταίο που θέλουν, ιδίως εάν είναι μεγάλα σε ηλικία, σίγουρα όμως είναι ένας καλός τρόπος να τα διδάξετε πως να αντιμετωπίζουν τους άλλους στο Διαδίκτυο και, παράλληλα, πως να διασκεδάζουν με ασφάλεια.

Πηγή; Ε.ΚΑΤ.Ο, Πανελλήνια Καταναλωτική Οργάνωση,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...