Βίαιο παιδί και τρόποι αντιμετώπισης


Η συνύπαρξη με ένα βίαιο παιδί ίσως προκαλεί φόβο, για διαφορετικούς λόγους. Συγχρόνως, η καθιέρωση της πειθαρχίας λειτουργεί ως πρόκληση. Τη στιγμή της έξαρσης, ίσως φοβηθείτε για την ασφάλεια του βίαιου παιδιού σας, αλλά και τη δική σας. Απαιτείται γρήγορη αντίδραση για να αποτραπεί τραυματισμός ή καταστροφή. Ο γονιός ενός βίαιου παιδιού ή ο παιδαγωγός του θα πρέπει να ψάξει και να εξασκηθεί από εξειδικευμένο επιστήμονα, όσο πιο έγκαιρα μπορεί.

Οκτώ βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά από βίαιη συμπεριφορά παιδιού:


1ο: Ζητήστε βοήθεια αμέσως μόλις παρουσιαστεί βίαιη συμπεριφορά. Βοήθεια από τον πιο κοντινό συγγενή, από παιδαγωγό, από ένα άλλο παιδί, από κάποιον εργαζόμενο.


2ο: Προσπαθήστε να καταλάβετε τι προκάλεσε τον τόσο μεγάλο θυμό και αξιολογείστε το, μαζί με το παιδί, έτσι ώστε να αρχίσει να μειώνεται ο θυμός, με τη συνομιλία.


3ο: Ζητήστε από το παιδί να πάει σε ένα ήρεμο και ασφαλές δωμάτιο, με παιχνιδάκια και μαξιλάρια, για να ηρεμήσει. Εάν δεν τα έχετε και εάν αντιμετωπίζετε συχνά τέτοια βίαιη συμπεριφορά, πρέπει να φτιάξετε.


4ο: Προσπαθήστε να τυλίξετε το παιδί σε μία κουβέρτα. Προσοχή: το κεφάλι, ο λαιμός και οι ώμοι να μη σκεπαστούν. Μην αφήσετε μόνο του το παιδί ούτε ένα δευτερόλεπτο. Εάν το παιδί θέλει να του τρίψετε την πλάτη, να το κάνετε, γιατί τούτο θα το ηρεμήσει.

5ο: Εάν εξακολουθείτε να χρειάζεστε βοήθεια, τότε επικοινωνήστε με κοινωνικό λειτουργό. Εκείνος ή εκείνη έχει ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση προκειμένου να μειώσει τη βίαιη συμπεριφορά. Γιατρός θα χρειαστεί άμεσα στην περίπτωση που υπάρχουν τραυματισμοί.


6ο: Δώστε δυνατότητα στο παιδί να εργαστεί και να κερδίσει χρήματα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές που έκανε. Θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός στα δωράκια φίλων και στη χρήση υπολογιστή και τηλεφώνου, μέχρι την εξόφληση του χρέους.


7ο: Μιλήστε με το παιδί σας αφού τελειώσει η έξαρση βίας. Συζητήστε την αιτία που την προκάλεσε και τα αποτελέσματα που έφερε αυτή η αιτία.


8ο: Δραματοποιείστε, «παίξτε» με το παιδί σας τη βίαιη σκηνή που προηγήθηκε. Εσείς οι γονείς θα υποδυθείτε το ρόλο του βίαιου παιδιού.


9ο: Προειδοποιείστε το παιδί σας για τα αποτελέσματα που θα έχει η βίαιη πράξη του: τραυματισμός, αίμα, πόνος, νοσοκομείο. Αντί αυτού, ας προτείνετε τη βόλτα και το παιχνίδι στην παιδική χαρά.


10ο: Περιορίστε το έξαλλο παιδί σε μικρό χώρο - αυτό έχει αποτέλεσμα μόνο σε παιδιά που έχουν ξανά βιώσει, που έχουν ζήσει και παλαιότερα κάποια ποινή.


Προσοχή! Στην περίπτωση που το παιδί νιώσει δύσπνοια, σταματήστε αμέσως οποιονδήποτε περιορισμό.


Κλείνω τη σύντομη ανάλυση της κατάστασης του βίαιου παιδιού, περικλείοντας όλα τα προηγούμενα σε μία φράση: Το παιδί έχει ανάγκη σωστής αγάπης, ορίων στις πράξεις του και καλό παράδειγμα από τους γονείς. Ας το ακολουθήσουμε


www.emprosnet.gr Μαριάννα Λαγουμίδη Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Α.Π.Θ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...