Θετική σκέψη στα παιδιά


H θετική σκέψη είναι πολύ σημαντική για την ισορροπία της οικογενειακής ζωής και είναι μεταδοτική από τους γονείς προς τα παιδιά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές προς τους γονείς για την ενίσχυση της θετικής σκέψης στα μικρά παιδιά ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

-Προσπαθήστε να τους μάθετε να μην κρίνουν και να φέρονται με θετικότητα και ενσυναίσθηση στους άλλους που μπορεί να είναι διαφορετικοί από αυτό που ήδη γνωρίζουν. Μιλήστε τους για τη διαφορετικότητα και τα διαφορετικά είδη ανθρώπων και οικογενειών που μπορεί να υπάρχουν.

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλάνε θετικά για τον εαυτό τους και τους άλλους. Δείξτε τους πώς να ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση τους με το να χρησιμοποιούν θετικές φράσεις τις οποίες θα επαναλαμβάνουν για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα :« Είμαι δυνατός και γρήγορος. Είμαι έτοιμος για το παιχνίδι» ή «είμαι έξυπνος και μπορώ να τα καταφέρω στο διαγώνισμα»

-Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βλέπει τον εαυτό του ως μοναδική προσωπικότητα με μοναδικά ταλέντα και προσωπική δύναμη.

-Κάνετε το παιδι σας να νιώθει ότι το ακούτε πραγματικά. Οι σκέψεις τους, οι φόβοι τους και οι ανασφάλειες τους είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν.

-Βοηθήστε τα να συνδέσουν τη θετική σκέψη, θετικές λέξεις, θετικές πράξεις με το θετικό αποτέλεσμα.
-Μάθετε στο παιδί σας να δει τη ζωή σαν μια περιπέτεια, πάντα με κρυμμένες ευκαιρίες και επιλογές και πάντα με ενθουσιασμό!


Ιδέες για θετικότητα


-Φτιάξτε έναν οικογενειακό πίνακα θετικότητας και κάθε φορά που κάποιος παρατηρεί μια θετική συμπεριφορά από κάποιο οικογενειακό μέλος το γράφει σε ένα χαρτάκι και το κολλάει στο πίνακα.

-Μαζέψτε θετικές ιστορίες από περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες. Ιστορίες που με κάποιον τρόπο μπορεί να εμπνεύσουν κάποιον, να τον κάνουν να νιώσει όμορφα και θετικά για τον εαυτό του η για κάποιον άλλον.

-Φτιάξτε μια λίστα χαράς για τον καθένα. Το κάθε μέλος μπορεί να γράψει σε ένα χαρτί τα πράγματα που τον κάνουν χαρούμενο και του αρέσουν. Είναι σημαντικό το κάθε μέλος να βρίσκει χρόνο να τα κάνει και οι άλλοι να αναγνωρίζουν αύτη του την ανάγκη και να την σέβονται.

-Γελάστε, γελάστε , γελάστε. Το γέλιο μας αλλάζει τη διάθεση πάντα προς το καλύτερο.

Ναταλί Σαμπά
Play Therapist
MSc Developmental Psychology
Sussex UK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...